Új év: lehetőségek csodája vagy puszta illúzió?

2022.01.01

Január eleje. Az az időszak, amikor a legtöbben vetik bele magukat teljes erővel a változtatni akarásba és érzik magukat motiváltnak, amikor kicsit elérhetőbb közelségbe kerül, hogy ezúttal talán alakulhatnak másképp is majd a dolgok. Holott pontosan tudjuk, hogy az Újév, az évforduló valójában csak egy kijelölt naptári nap, még csak asztrológiai szempontból sem egy pontos új esztendő kezdete. Mégis a tudat, hogy valami új következhet, hogy létezhet tiszta lap, szimbolikusan hordoz számunkra valamit, és képes reményt, bizakodás-érzést generálni bennünk.

Történik mindez annak ellenére, hogy tudjuk, szó szerinti tiszta lap nem létezik, hiszen minden a világon, legyen szó akár külső dologról, akár olyasmiről, ami bennünk él, az valami előzőnek a folytatása. Nem tudod egyik napról a másikra (sőt, éjfélkor egyik pillanatról a másikra) függetleníteni magad az elmúlt időszakod eseményeitől, tapasztalásaitól, érzéseitől, és nem is kell -  életed folyása (a kifejezésben is benne van) egy folyamat, amiben nem tudsz újra az origótól indulni. És ez jól is van így.

Ami miatt ez a szimbolika mégis szép: a lehetőségek megérzése miatt. Amiatt, hogy ilyenkor mégis erősebb a vágy, nagyobb az elszántság az újításra, ez mindig jó és szükséges is ahhoz, hogy a változás valóban bekövetkezhessen. De ne feledd, ez bármelyik napra igaz, nem kell vele sem hétfőt, sem hónap első napját, sem az Újévet megvárni sosem. A megváltásokat, a csodákat pedig ne kívülről, magadtól függetlenül várd, hogy mint egy deus ex machina, majd a megfelelő időpontban valaki közbeavatkozik, vagy hogy az új év majd "mást hoz": mindennek te vagy a kulcsa pont úgy, ahogy máskor is. Eddig is te magad voltál az, aki alakította a saját életét, te voltál tavaly is, és idén is te leszel; szépségek pedig annak megfelelően érkezhetnek hozzád (aszerint "hoz majd az új év"), ahogyan te generálod őket, meglátod őket, megnyitod magad rájuk, és élsz velük.

Ha mégis ragaszkodsz az új év misztikumához, akkor használd fel a szimbolikáját: ha a tavalyi évben valamivel elégedetlen voltál vagy másra vágytál volna, idén csináld másképp, próbáld újra vagy tégy valamit úgy, ahogy eddig még sosem. Tégy magadért, a boldogságodért. Mozdulni, változtatni, szépséget befogadni és megélni sosem késő: sem hétfőn, sem hónap elsején, sem egy új év beköszöntekor, sem bármilyen más napon. Az új esztendőd válhat lehetőségekkel teli csodává épp úgy, mint bármikor máskor, ha teszel is érte; de lehet csalódás is, ha kívülről várod a megváltást és azt gondolod, neked nem kell érte tenned. Rajtad múlik, hát írd a mesét.