Szerelem első látásra

2024.03.28

 "Amint megláttam, éreztem. Olyan volt, mint egy villámcsapás. Nem is történhetett volna másként."

Átélted valaha? Van, aki teljes meggyőződéssel állítja, persze, ez sors vagy eleve elrendelés, míg más bőszen ragaszkodik ahhoz, hogy ez puszta kémia, hiszen első pillantásra senki nem tudja felmérni a másik személyiségét.

Szerelem első látásra..., egy olyan téma, amiben (ha fogalmazhatok így) született már kutatás mindenre és mindennek az ellenkezőjére is, az agyhullámok mérésétől kezdve a test mágneses rezonanciaszintjének vizsgálatán át az egymás által kibocsájtott illatanyagok kémiai elemzésén túl az emberi psziché sémás működéséig (milyen korábbi, tudattalanban hordozott mintázatodat triggereli a megpillantott személy). Ez épp csak négy példa, ami eszembe jutott hirtelen, de még vagy negyvenet fel lehetne sorolni; ha valaki igazán beleássa magát ebbe a témába, biztosan talál saját meggyőződését erősítő és azt cáfoló eredményeket is.

Nem is ezekről írnék most, hanem rólad. Arról, hogy te hogyan és miért tudod átélni ezt a gyönyörű élményt, ha már. :) Mert ezt bizony nem csak a puszta meggyőződésed dönti el, hanem az is, miként éled a hétköznapjaidat és kapcsolódsz a világhoz, mit és hogyan észlelsz és érzékelsz. Egy ilyen (akár egy életre meghatározó) találkozást pedig többféle csatornán keresztül is érzékelsz. Hogyan?

  • vizuálisan (látás által): amikor már az első pillanatban észreveszed, milyen szép szeme vagy haja van, de ide tartozik a tekintetetek csodaszép egymásba fonódása is
  • auditíven (hallás útján): így érzékeled, hogy mennyire vonzó számodra a hangszíne, a beszédének ritmusa, dallama
  • kinesztetikusan (mozgással összefüggésben): mennyire harmonikus számodra a mozgása, mit sugároz a testtartása
  • taktilisen (tapintás által): gondolj csak egy meghatározó bemutatkozó kézfogásra vagy egy véletlen érintésre
  • szaglás útján: mennyire vonzó az illata - ehhez szerintem nem is kell bővebb magyarázatot fűzni 
  • /+1: ízlelés útján: pl. milyen finom a csókja, bár ez utóbbi legtöbb esetben nem "első pillantásra" tapasztalható meg, így szigorúan véve talán nem a szerelem első látásra kategóriába tartozik, de akár ez is előfordulhat :)/

Ezek az érzékelések és észlelések azonnal és közvetlenül hatnak rád tudattalanul is, vagyis a legdirektebb összekapcsolódás rögtön megtörténik.

Ha pusztán a fentiekbe belegondolsz, akkor az, hogy a szenzoraidat mennyire tudod odafigyeléssel, érzékenyen működtetni, melyik érzékelésednek/észlelésednek milyen jelentőséget tulajdonítasz (az fog-e meg igazán elsőre, hogy milyen a külseje vagy az, hogy ragyogó szemekkel néz rád, esetleg a nevetése hangszíne) tudattalanul nagyon is meg tudja határozni, hogyan élsz meg egy ilyen gyönyörű helyzetet. /És nem is vettem bele a listába az intuitív összekapcsolódást, ami aztán pláne megfoghatatlanabb és leírhatatlanabb, mint bármi más, mégis létezik./

Persze, hogy az első pillantás(ok) után mi történik, az már sok mindenen múlik. Hogy túl a tudattalan érzékeléseken, nagyon is tudatos egymás felé fordulással beteljesül-e a valóságban az a sok-sok érzés és hozzájuk kötött elképzelés, az már számtalan egyéb dolog függvénye is, hiszen ez már egy kognitív, azaz megismerésen alapuló kapcsolódás kialakítása: vagyis hogy ennek a mágnesként vonzó személynek milyen a világnézete, az attitűdje dolgokhoz, meg tud-e nevettetni, lehet-e vele komolyan beszélgetni – ennek kiderítéséhez bizony már kölcsönösen cselekedni kell.

Létezik-e szerelem első látásra? Ezt a kérdést egészen biztosan nem én fogom megválaszolni, mert ez is azok közé a témák közé tartozik, amit - kutassák bár ezer oldalról akár - mindenkinek a saját hite határoz meg, és ez pont így van jól.