Pozitív címke vagy teher?

2021.10.22

"De jó, hogy te mindig ilyen mosolygós vagy!" "Annyira szeretem benned, hogy mindenben ennyire alapos vagy." "Hagyd csak, majd én megcsinálom, te kis ügyetlenke, mindig mindent kiejtesz a kezedből." "Te vagy köztünk a bohóc, tudod jól, imádom, hogy mindenből viccet csinálsz."

Szeretetteljes szavak vagy címkék, amik észrevétlenül ragadnak rád? Mondatok, amiket időnként jó érzésű, kedves bóknak könyvelsz el, máskor viszont teherként tudnak nyomni. Mikor lesz egy ártatlan, aranyos megjegyzésből mások és önmagad által kreált viselkedési norma? Tényleg mindig ilyen vagy olyan vagy? Mi az a pont, amikortól határozottan befolyásolja a viselkedésedet egy-egy ilyen pozitívnak látszó, mégis valamire kötelező, magadon hordott címke? Felismered egyáltalán, hogy mennyire befolyásol?

Remek dolog, ha mosolygós vagy, de nyugodtan lehetsz néha türelmetlen is. Szuper, ha alapos vagy, de elfelejthetsz néha dolgokat. Jó, hogy vicces vagy, de lehetsz időnként dühös is. A felsorolt mondatok és érzések csak példák. De attól még, hogy pozitív címkéid is vannak, nem kell folyamatosan azok mentén viselkedned, hiszen ember vagy.