Ön-értékelés

2021.10.24

Ha tudatában vagy, ha nem, folyamatosan minősíted magad. A nap szinte minden egyes pillanatában értékeled az előző pillanatodat, abban tanusított viselkedésedet, kinézetedet, helyzetedet, tulajdonképpen mindent. Felmérni ezeket pillanatról pillanatra teljesen normális és természetes, sőt, ösztönös, hiszen a következő pillanatod döntéseit ezek alapján (is) hozod meg. 

Miért érdemes külön megfigyelni ezt a folyamatot mégis? Azért, hogy észrevedd, napjában hányszor HOGYAN értékeled magad. Hányszor bántod magad egy nap, olyan, szinte észrevétlenül átfutó gondolatokkal vagy akár önkéntelen felkiáltásokkal, mint "ó, de hülye/béna vagyok..., ezt nem így kellett volna..., hogy áll a hajam..., mondhattam volna inkább, hogy..., nekem ezek sose jönnek össze..." stb. Próbáld összeszámolni egy nap. 

Nagy meglepetést nem árulok el, ha annyit előre jelzek, szinte biztos, hogy napjában több tízszer átfutnak ilyen és ehhez hasonló, aprónak tűnő, mégis borzasztóan fontos érzések, gondolatok rajtad. Miért bántod magad? És miért csodálkozol, hogy a külvilág is így értékel, így reagál rád, ha te magad így minősíted sokszor önmagadat? Továbbmenve, miért várod, hogy be tudd teljesíteni, amire vágysz, ha önmagad értékelése szerint (naponta többször) ilyen "szerencsétlen és béna" vagy? 

Kezdd el megfigyelni milyen címkéket aggatsz saját magadra, kezdj el figyelni az önkéntelenül átfutó érzéseidre és gondolataidra önmagaddal kapcsolatban, és tedd őket tudatossá. Dolgozz velük és rajtuk, mert csak te érezheted igazán, hogy mire vágysz, és épp emiatt csak te tudod beteljesíteni is!