"Kibírhatatlan." - mondjuk - és kibírjuk

2021.10.24

Mit jelent, hogy kibírsz valamit? Elviselsz egy állapotot vagy egy helyzetet, ami minden érzékeléseddel, megérzéseddel és vágyaddal szembemegy, és próbálsz racionálisan (kizárva minden előzőekben felsorolt érzelmi vonatkozást), ésszel megoldást találni rá, pedig ha befelé figyelsz, igazából nem is akarnál megoldást találni az elviselésére, hiszen nem a kibírás a vágyad, hanem a szíved szerintinek a megélése. Döbbenetes folyamat és rémisztő, hogy ez az egy szó mi mindent rejt magában. 

Az emberi lélek, szív, test sok mindent kibír. Kibír el nem fogadottságot, visszautasítást, hiányt, veszteséget, tulajdonképpen bármit. A kibírás terhének viselésekor a legfájdalmasabb talán szembesülni az érzéseiddel, felelősséget vállalni a gondolataidért, elismerni és kimondani őket magadnak. Nem ezt szeretném./Nem jó így./Félek, hogy ez így marad./Hiányzik./Félek, hogy nem látom többé./Tehetetlennek érzem magam./Nem így szeretném. Elengedni a kontrollt ilyenkor mindennél fontosabb. Elterelő pótcselekvés és önbántalmazó mantrák ("tiszta hülye vagyok, hogy így érzek... mi értelme?... stb.") helyett megengedni, hogy benne légy az érzelemben, hogy jöjjön, ahogyan jönnie kell. 

Igen, az emberi lélek, szív, test sok mindent kibír. Túlélni pedig voltaképp kötelező mindenkinek. Hogy milyen áron éljük túl, az már más kérdés. Önmagunkkal való meghasonulásban, örök hiányban, húsz év múlva felbukkanó szomatizált betegségben, tudattalanul továbbadott transzgenerációs mintaként, vagy bármi másként... hát igen, lehet mondani, hogy ez már más kérdés.

Csodák akkor történhetnek, amikor kimondódik, hogy nem, nem akarod kibírni, nem akarod elviselni azt, ami szembemegy a belső hangoddal és vágyaddal. Amikor kimondod azt, hogy "megélni szeretnék, nem pedig csak túlélni", és teszel a vágyaid beteljesüléséért.