Kérj magadtól! - az álmodozás pszichológiája

2021.12.14

Sokszor sokféleképpen olvashattál már posztot arról itt az oldalon, hogy hogyan kategorizálja a pszichológia a képzeletet és az abban rejlő lehetőségeket, hogy hogyan működik az elméd, de arról még viszonylag keveset írtam, hogy hogyan "célszerű" ábrándozni. Nem véletlenül nem tettem, hiszen ez azért már különböző technikák elsajátítását és gyakorlását is igényli, de az alapokat megosztom szívesen. :)


1., Merj vágyni! - Ha erre a pontra már önkéntelenül felszisszensz - hát micsoda ostobaság ez, persze, hogy merek! - sajnos azt kell, hogy mondjam: én meg szinte biztos vagyok benne, hogy nem. Annyi korlátozó hitrendszer és félelem működik bennünk tudat alatt, hogy a legtöbb ember tudattalanul minősíti és szűri már a vágyait is (ha ebbe belegondolsz, döbbenetes, nem?). Tehát első lépésként engedd úgy istenigazából szabadjára magad: figyelj befelé, és vágyj, akarj nagyon, teljes szívvel. Próbáld ki, milyen érzés, engedd szárnyalni magad benne, élvezd a vágyat, az érzést, a gondolatot!

2., Egyszerűsíts! - Ez még bizony a fent említett minősítéshez kapcsolódik... Nagyon figyelj, hogy ne minősítsd elérhetetlennek a vágyadat, mert abban a pillanatban el is dobja az agyad. Még a legbonyolultabban beteljesíthető vágyadnak is vannak viszonylag egyszerűen kivitelezhető elemei. Segítsd az elmédet, találd meg azokat a részeket, amiket meg tud fogni benne egyszerűen már most, amikkel tudnál mit kezdeni, hihetőnek (akár elérhetőnek) tartasz akár már most is. Még nem kell vele semmit csinálod, csak vedd észre.

3., Konkretizálj! - Ismerd el magadnak, hogy pontosan mit szeretnél. Ez sem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik, de gondolj bele: magaddal vagy, biztonságban, lépj hát túl önmagaddal szembeni gátlásosságodon vagy aggodalmaidon, és mondd ki magadnak egészen konkrétan, hogy mire vágysz. Hidd el, az elméd meghálálja, ha tisztázódik a cél, egyszerűbb lesz utat találnia hozzá és segíteni téged az úton.

4., Köss hozzá időpontot! - A "majd egyszer", "valamikor" nem működik, mert az elméd örökké jövőidejűként, vagyis soha el nem érthetőként fogja eltárolni a vágyadat. Ugord meg az idő korlátait, adj neki egy konkrét időpontot, amikorra megvalósuljon. Ne több tíz éves távlatban gondolkozz és ne homályos jövőben, legjobb, ha apróbb elemire szétszedve egyes elemeknek 1-2-3 hónapos "határidőket" adsz, ezzel tud az agyad legkönnyebben dolgozni. Ha egyáltalán nem tudsz időpontot csatolni hozzá, vagy csak viccből hozzácsapsz valamit, esetleg borzasztóan távoli időpontot adsz a vágyadnak, akkor hiába szép, valójában semennyire nem bízol a megvalósulásában, számodra belátható időn belül legalábbis nem. Mégis hogyan akarod megvalósítani, ha el sem hiszed, hogy megvalósulhat?

5., Légy aktív! - Végül, de nem utolsósorban: ne csak a szíved és az elméd dolgoztasd, cselekedj ezeknek megfelelően te magad is! Hogyan? Egészen pontosan ugyanúgy, ahogy az agyaddal tetted, hiszen a szíved-elméd-tested szétválaszthatatlan hármas: cselekedj konkrétan, egyszerűen, nem túlbonyolítva, szépen, lelked finomságának ritmusában, időben.

A vágyak szépek, figyelj rájuk. És használd a beteljesítésükhöz bátran azt, amid eleve adott: az elméd erejét és a cselekvőképességedet.