Játssz magadért!

2022.04.21

Sokan tévesen úgy vélik, a felnőtt léttel együtt jár az örök komolyság, a folyamatos átgondoltság, a nagyfokú racionalizmus, és az az alapján hozott döntések sora. Sokszor már általános iskolától kezdve kinevelődik belőlünk játékos énünk, igazán kreatív gondolkodásunk és a megérzéseink alapján történő döntéseink lehetősége, hiszen kötelező beilleszkedni egy megadott rendszerbe, sémák szerinti megoldásokba. Emiatt felnőttként legtöbbször már nem merünk az érzéseinkre hagyatkozni, pláne nem merünk azok alapján döntéseket hozni, az pedig még ritkább, hogy teljes szívvel lépjünk és tegyünk a boldogulásunkért. Pedig a másikkal való kapcsolódás csodájába és a játékba való belefeledkezés nem csak a gyerekeké, felnőttkorban épp ugyanolyan fontos. Kutatások szerint a gyermeki énjüket jobban megőrző, játékos felnőttek számtalan előnyt tudhatnak magukénak nem játszó kortársaikkal szemben.

A játszó felnőttek a való életben összetett problémákkal szembetalálkozva több lehetőséget fedeznek fel adott helyzetekben, így könnyebben találnak rá megoldásokra, és konkrét feladatmegoldásnál könnyebben észreveszik a számukra leginkább megfelelő kivitelezési módot; játssz hát bátran a hasznosság és a hatékonyság okán.

Emellett bizonyított tény, hogy a játékos felnőttek alacsonyabb általános stressz-szinttel rendelkeznek; talán nem kell külön részletezni, mit is jelent ez az egészségi állapotunkra vonatkoztatva. /Pár kulcsszó hozzá: egészségesebb szívműködés, rendezettebb vérnyomás, ellazult izmok, ún. boldogsághormonok (endorfin, dopamin, szerotonin) termelődése stb./ Vagyis a tested is meghálálja, ha a lelked önfeledten játszhat, hiszen nem csak a mentális problémák kerülhetőek el jobban, de a velük együtt járó szomatikus tünetek is csökkenthetők azzal, ha könnyedebben, egyszerűbben állsz az élet dolgaihoz.

A fantázia birodalmában létezés pedig nem más, mint vizualizálás, melynek során fejlődik a képzelőerő és a belső hangodra való hagyatkozás képessége, aminek nem csak a játék során tapasztalhatod előnyét: amikor a való életben a céljaid beteljesítésén dolgozol, bátrabban mersz bízni magadban, könnyedén és önkéntelenül rááll az elméd a pozitív programozásra.

A játékosság velejárójáról, a jelenben létről és a flow élmény fontosságáról pedig talán nem is kell külön írni, a belefeledkezés az életben megtapasztalható érzések és élmények közül nem csak az egyik legcsodálatosabb, de talán a leghasznosabb is, hiszen az aktív jelenléteddel és cselekedeteiddel írod a jövőd, játssz hát szabadon!

És végül, de egyáltalán nem utolsósorban játssz azért, hogy jobban megismerd önmagad, merj hagyatkozni az intuícióidra, pontosabban érzed kapcsolódásaid minőségét, és nagyobb önbizalommal hozz döntéseket a hétköznapi életedben. Játssz azért, hogy bizonyos szempontból sose nőj fel, és épp ezáltal igazán fel tudj nőni a valódi önmagadhoz, mert változni és változtatni sohasem késő!