Halogatásaid III.

2022.06.08

a halogatás oka szerint

A halogatást a köztudatban még mindig nagyon sokszor az időhiánnyal vagy a rossz időérzékkel kapcsolják össze, holott ez a legritkább esetben áll valódi és egyetlen okként a halogatás mögött. A szocializációs mintakövetéstől kezdve rengeteg oka lehet annak, hogy valaki egy-egy vagy több életterületén halogatóvá válik, én a most azokból emeltem ki néhányat, amik leginkább érzelemkezelési nehézségséggel állnak összefüggésben.

Mint az előző posztokban, itt is végeláthatatlan felsorolást lehetne írni, épp ezért úgy olvasd, hogy ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, csupán a legfontosabb lehetséges okokat kiemelve.

- felkészületlenség-érzés: Amikor úgy véled (hogy valóságalapúan-e vagy pusztán a félelmeid által generáltan, az már más kérdés), hogy nem vagy elég felkészült, vagy még nem áll rendelkezésedre elég információ ahhoz, hogy az adott dolgot véghezvidd, ezért inkább tologatod magad előtt.

- kellemetlen helyzet kikerülése, "megúszása": Amikor valami olyan, számodra kellemetlen helyzetbe kellene beleállni, amit nem szeretnél bevállalni, ezért inkább görgeted magad előtt ahelyett, hogy túl lennél rajta.

- maximalizmus: Amikor attól tartasz, úgysem sikerülne tökéletesen kivitelezni az adott dolgot, ezért inkább bele sem vágsz.

- segítségkérési-problémával küzdés: Amikor egyedül nem megoldható, nem kivitelezhető valami, de abból fakadóan hogy nem tudsz/mersz/akarsz segítséget kérni vagy elfogadni, nem mozdul az ügy semerre. (megnézendő területek: segítségkérés, -elfogadási nehézségek)

- a hit hiánya: Amikor a szíved mélyén te magad sem bízol, nem hiszel abban, hogy a vágyott cél elérhető, ezért elodázod, hogy belefogj annak elérésébe, megvalósításába, eleve elkerülve ezzel a lehetséges kudarcélményt. (megnézendő területek: tényleg elérhetetlen cél vs. önbizalomhiány, önértékelési problémák stb.)

- félelem a kudarctól, szorongás: Amikor előrevetített félelmeid vannak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Benne lehet ebben a feljebb említett hit hiánya is, de akár kudarckerülő magatartás, korábbi negatív tapasztalatok, azok feldolgozási nehézségei, külső vagy belső nyomás, elvárások és még sok egyéb háttérprobléma is.

A fentiekben felsorolt okok csupán lehetséges magyarázatok a halogatásaidra, az, hogy egyénileg ki milyen életterületén, milyen témákkal kapcsolatban halogat és miért, az mindenkinél más és más lehet, a továbbiak feltárása és lehetséges megoldása egyéni konzultációt igényel. Ha szeretnél többet tudni magadról ezügyben, vagy bármi másban (is) akár, várlak szeretettel egyéni konzultáción, keress bátran az oldalon is megtalálható elérhetőségeimen.