Egy óra magaddal

2021.12.01

Egy óra magaddal - GYAKORLAT

Ha így év vége felé szeretnél hasznosan és előrevivően rátekinteni az elmúlt évedre, de nehéz irányítani a gondolataidat, vagy nem tudod hogyan tedd, akkor mindenképpen olvasd el ezt a néhány egyszerű, praktikus ötletet segítségképp.

1., Ne erőltesd a dolgot. Ez talán a legfontosabb mindközül. Ha épp feszült vagy fáradt vagy, vagy csak egyszerűen nem vagy hozzá megfelelő hangulatban, akkor ne akard mindenáron csinálni, mert egészen biztosan nem fog menni, ez pedig csak felbosszant majd, és inkább lemondasz róla. Ne siettess semmit, ne akard izomból a dolgot, várd ki nyugodtan a megfelelő pillanatot, amikor testben, lélekben és fejben is úgy érzed, most jól esne picit elcsendesülni, pihenni.

2., Légy egyedül! Teremts olyan körülményeket, amiben igazán magadra tudsz figyelni, amikor nem szakít félbe váratlan telefonhívás, se zavaró zajok, ez az egy óra legyen csak a tiéd. Lehetsz otthon a szobában, de akár egy forró fürdőben ülve, vagy a kedvenc kirándulóhelyeden egy padon is, teljesen mindegy, a lényeg, hogy teremts magadnak nyugodt, békés környezetet.

3., Kezdd el sorra venni életed különböző területeit, figyeld meg, hol és milyen érzésekkel vagy jelen a mindennapok mókuskerekében, hogyan működteted önmagad és a körülményeidet. Néha nehéz szétbogozni az életterületeket, hiszen mind összefüggnek egymással, mégis nagyon fontos, hogy apránként, egyesével foglalkozz velük. Minimum 4-5 életterülete mindenkinek van /hivatás, munka - szándékosan írtam külön őket, sajnos nem biztos, hogy fedik egymást!, kiterjesztett család (nagyszülők, oldalági rokonok stb.), gyermek-szülő terület, szerelmi élet, barátok, hobbi, egészség, tanulás stb./, lehet, hogy neked sokkal több is. Próbáld meg egymástól valóban függetlenül megnézni őket, úgy hamarabb kiderülnek turpisságok, hogy hol nem oké valami, hol nem vagy igazán önmagad/boldog, hol kéne változtatni, akár a helyzetből kilépni vagy bármi egyéb. Miért fontos külön megnézni ezeket? Mert pl. attól, hogy szereted a hivatásod, még nem biztos, hogy a megfelelő helyen dolgozol egy arrogáns főnök beosztottjaként. Ugyanilyen ellentmondás bármilyen más relációban, bármilyen más életterületeden is fennállhat, családi kapcsolatokban, párkapcsolatban, szabadidős tevékenységeknél, barátoknál, akárhol. Igyekezz ezeket az ellentmondásokat őszintén bevallani magadnak, mert csak ez visz előre.

4., Ezzel párhuzamosan minden területen tekints rá, mikre vágysz igazán, szívből, és ahhoz képest mi a valóságod. 

5., Keresd meg, hol voltak az idei évedben azok a helyzetek, amikor nagy döntéseket kellett meghoznod. Ismerd fel, mi alapján döntöttél ezekben a pillanatokban, valódi vágyaid alapján vagy félelemből, elvárásból, túlgondolkodásból, vagy bármi egyébből, és realizáld, milyen utánuk következő eseményeket generáltak a döntéseid. Lásd meg bátran a felelősségedet a saját éved, életed alakulásában. Ne félj rátekinteni, hiszen épp ezek a felismerések tudnak majd tovább vinni, hogy a jövőben viszont tényleg arra tudj menni, amerre igazán vágysz, és úgy tudj cselekedni, hogy a beteljesüléseid felé közeledhess.

Lehetne írni ide még sok mindent, de röviden összefoglalva ennyi, remélem ez is segít. <3