A megvalósítás pszichológiája

2021.10.24

Mitől függ vajon az, hogy valamit tényleg képes vagy megvalósítani, vagy megmarad ábrándként benned? Mik pontosan a formába öntés lépései, és miért kell mindegyiken végigmenni ahhoz, hogy egy tervből/vágyból megvalósulás legyen?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni: motiváció nélkül el sem lehet indulni az úton. De mi is pontosan a motiváció? A motiváció szó a latin movere (mozgatni) szóból származik, olyan folyamatok összessége, amelyek egy bizonyos viselkedésnek intenzitást, meghatározott irányt és formát kölcsönöznek. A motiváció tehát tulajdonképpen valamilyen célirányos cselekvésre ösztönző késztetés. 

- Első lépésed a megvalósításhoz vezető úton a motiváció megjelenése, egy vágy ébredése, valamilyen kívánság, belső késztetés megszületése.

- Második lépésként állsz neki mérlegelni akár több felbukkanó motívumot egyszerre, ez természetszerűleg belső konfliktust okoz, hiszen a vágyaid felismerése és ütközése sosem egyszerű érzés.

- Történik mindez a harmadik fázisig, a döntésig. Ez az a pont, amikor bekapcsol a realitás, és egyensúlyt kell teremtened a vágyaid megvalósítása és a lehetőségeid között. Egyértelműen a legnehezebb állomás, a legtöbben itt fordulnak vissza - talán nem is kell külön megmagyarázni, miért. Ezen a ponton befolyásol leginkább az, hogy milyen mintákat hozol magaddal, itt kapcsolnak be "a mit gondolnak mások, szabad-e nekem, megengedhetem-e, de mi lesz, ha" stb. hitrendszerek, és jönnek fel előző negatív tapasztalatokból vagy előre vetített félelmekből benned levő blokkok, vagyis saját visszahúzó erőid. 

- Ha eljutsz a negyedik lépésig, már mondhatni nyert ügyed van. Ez ugyanis az ún. cselekvésgondolat fázisa, amikor konkrétan a megvalósítást igyekszel végiggondolni, tudatosan tervezni, megvalósítási stratégiát felállítani. Ennél a pontnál már nem a félelem vezet, hanem a kreativitás, és a tudatod középpontjába végre a vágyad beteljesítése kerül. (Nagyon fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy ne izgulhatnál vagy aggódhatnál a megvalósítás miatt, vagy hogy sikerül-e egyáltalán, de nagyon is jelenti azt, hogy itt már nagyjából eldőlt - egyelőre még csak fejben, de -, hogy igenis megpróbálod, történjék bármi.)

- Az ötödik lépcsőfok már a célegyeneshez tartó felvezető szakasz: a belső parancs megszületése, hogy tedd, indulj, menj, lépj.

- Az utolsó fázis pedig mi lenne más, mint maga a cselekvés. Az a pont, amikor a vágyad, a célkitűzésed ténylegesen beteljesedik, amikor képes vagy azt formába önteni és megvalósítani. A csoda pillanata.

Olvasd el ismét a megvalósítás fázisait, és ismerd fel, te melyiknél akadsz el. Esetleg már az elején, ott, hogy nem mersz szembesülni a legbensőbb vágyaiddal, inkább elnyomod őket? Vagy ott, hogy nem mersz döntést hozni? Esetleg cselekedni félsz? Vagy több ponton akadsz el egyszerre? Tekints rá és lásd meg, nálad hol a hiba, hol az elakadás. Hol vannak a vágyaid, és hol vagy hozzájuk képest te?