A megújulás művészete

2023.12.31

Új év, új lendület, na most, gyerünk, csinálom, most változtatok! – a naptári évek kezdete az esetek többségében így indul. Nem feltétlenül gond ez, ha megvan hozzá a belső háttér, mert az életednek abban a fázisában vagy, hogy ez már működni tud, ha viszont (még) nem, akkor a kezdeti felbuzdulás után pár hónappal érkezhet kudarcélmény és vele járó frusztráció. Hogy ezúttal ne az utóbbit éld, kis segítségként leírtam neked, szerintem miként érdemes elindulni a megújulás útján, hogy tényleg sikerüljön.

Miért írtam, hogy a megújulás indulás helyett inkább megállással kezdődik? Mert hogyan és mi alapján tudsz felállítani célokat magad elé, ha nem látsz rá tisztán, mi zajlik benned épp most?

Állj meg és vedd észre, egyáltalán hol és hogy vagy most. Milyen helyzeteket, kapcsolódásokat működtetsz életed különböző területein, és azokban milyen érzelmekkel vagy jelen. Engedd, hogy ezek az érzelmek megjelenhessenek a maguk jogán. Talán ezt a legnehezebb megtenni, de hiszem, hogy ez minden létező megújulás alapja: nem elfedni a valóságodat akkor sem, ha negatív érzéseid vannak valamivel vagy valakivel kapcsolatban, ha nehéz, ha fáj, ha nem jó. Garantáltan hoz nehéz pillanatokat és felismeréseket, ha nem takargatod tovább önmagad elől az érzelmeidet akkor sem, ha azok épp fájdalmasak vagy kifelé nem a legtetszetősebbek, de ha tudod ezt ítélkezés nélkül, egyszerűen tenni, akkor hihetetlenül felszabadító is egyben.

Mindezeket felfedve önmagad előtt, és elfogadva őket tudod elkezdeni átgondolni azt, miért is vagy te abban a történetben, amiben. A fentiek alapján hogyan alakítod a saját életedet akár olyan irányba is, amivel nem vagy igazán jól. Ezen a ponton tudod elkezdeni kimondani magadnak, hogy mi nem jó így neked vagy mi az, amit másképp szeretnél, min változtatnál; ezek kimondása pedig megint csak nem egyszerű, pláne ha ráébredtél arra, hogy akár hosszú évek vagy évtizedek óta vagy beragadva egy adott helyzetbe, kapcsolódásba. Mégis szükséges megtenni, hiszen csak így tudod igazán őszintén megfogalmazni magadnak azokat a vágyaidat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban önazonosan tűzz ki célokat magad elé, és elindulhass a megújulás útján.

Amikor ezek megszülettek benned, mert előzőleg rájuk tudtál tekinteni, akkor érett meg a dolog a döntésre és a cselekvésre: jöhet a változás, a változtatás, esetleges működő mintáid megtörése. Valami, ami ezúttal más, amiben már tudatosan másképp reagálsz, mint korábban (beszélek / kiállok magamért / elengedem / elmegyek / megvalósítom / teszek érte / beteljesítem / megélem). Miért? A boldogságodért.

Köszönöm, hogy idén is itt voltál velem, várlak 2024-ben is a Facebookon és az Instán rövid, gondolatébresztő szösszenetekkel, itt a weblapon hosszabb lélegzetvételű írásokkal, személyesen és online pedig csoportos foglalkozásokkal és egyéni konzultációkkal, mint mindig.

Kívánom, hogy olyan legyen az új éved, amilyet igazán szeretnél!

Szeretettel:

Zsófi