A 4E gyakorlat

2021.10.22

Szeretek olyan egyszerű elvek mentén dolgozni, amikről úgy érzem, hogy az emberi természethez a lehető legközelebb állnak, ezért könnyen érthetőek, elfogadhatóak, és nem teszünk vele erőszakot emberi mivoltunkon. Többször kérdeztétek, hogyan lehet az érzelmekkel dolgozni. Sok módja van, és egyénfüggő, hogy kit mi nyit meg leginkább, de a legkönnyebb talán a 4E, ezért ezt te magad is elég nagy biztonsággal (és odafigyeléssel!) kipróbálhatod magadon. Bár az elmélet maga elég régi, a magyarul 4E mantrának becézett munkaívet Dr. Edith Eva Eger pszichiáter fogalmazta meg nagyon szépen (és milyen szép, hogy az ő neve is csupa E :)): észlelés, elfogadás, ellenőrzés, elidőzés.

- Első lépésként ismerd fel (észleld) a benned zajló érzelmet, és fogalmazd meg pontosan, mi az. (Feszült vagyok./Szerelmes vagyok./Ideges vagyok./Boldog vagyok./Félek. stb.)

- Második lépésként ismerd el (elfogadás), hogy az adott érzelem a tiéd, belőled fakad, és helye, oka van. Talán ezt a legnehezebb megtenni a négy pont közül: bevallani saját magadnak, hogy igenis érzed az adott érzelmet.

- A harmadik lépcsőfok az ellenőrzés. Amikor már elfogadtad, hogy az adott érzelem benned él, akkor vedd észre és ellenőrizd, hogy mit szól ehhez a tested, mit reagál rá és pontosan hol. (pl. ideges vagyok: fáj a gyomrom, ökölbe szorul a kezem, lüktet a fejem, felmegy a vérnyomásom stb.) Nem csak negatív érzelmeknél vannak testi reakciók, pozitívaknál is, lsd. szerelem: remeg kezem-lábam, összeszorul a gyomrom, elakad a lélegzetem, majd' megáll vagy épp majd' kiugrik a szívem stb. Nagyon fontos megjegyezni, hogy egy-egy érzelem sok esetben van összekötve egy vagy akár több másik érzelemmel is, ezeket az összefüggéseket mindig érdemes megfigyelni. Pl. izgatott vagyok, de aggódom is - mi rá a testi reakció?, szerelmes vagyok, de félek is - mi rá a testi reakció? stb. 

- A negyedik lépés pedig az elidőzés. Amikor testi-lelki szinten meg tudtad figyelni az érzésedet, légy vele. Engedd, hogy átjárjon és segítsen a továbblépésben: ha negatív az érzelem, akkor dolgozni tudj vele, ha pozitív, akkor a segítségével elindulj a megvalósítás útján. Hiszen a lényeg végső soron maga a változás: negatív érzelmeknél és negatív helyzeteknél az abban/abból történő mozdulás, pozitív érzelmeknél, szép vágyaknál a megvalósítás, megélés. A végső cél mindig a cselekvés.