Kijönni a lefelé tartó spirálból

2022.03.16

Egészen biztosan voltál már úgy, hogy valami negatív élmény ért, aminek hatására egyre jobban és jobban belecsúsztál a szomorúságba / csalódottságba / dühbe / bármilyen más negatív érzelembe, és úgy érezted, sehogy sem bírsz kikecmeregni belőle. De mi történik ilyenkor benned, és hogyan lehet vajon kijönni ebből a spirálból?

Az talán elfogadható mindenki számára, hogy a nehézségek és az alkalmi problémák az élet természetes részei, mindenkit érintenek időnként, mindenki szembesül velük kisebb-nagyobb formában. Természetükből fakadóan csak részben elkerülhetőek, ám hogy hogyan reagálsz rájuk, az kulcsfontosságú a megoldásuk szempontjából.

A megoldás egyik elméletét (több is létezik rá, természetesen), az ABC rendszert, és a köré épülő Racionális Emotív Viselkedésterápiát (Rational Emotive Behavior Therapy - REBT) Albert Ellis amerikai pszichológus fejlesztette ki az '50-es, '60-as években.

Az ABC rendszer lényege, hogy mindig van egy ún. kiváltó esemény (activating event, vagyis A), ami a benned keletkező negatív érzést kiváltja. Ez az esemény bekövetkezett, nem tudtál rá hatással lenni, hogy ne történjen meg, vagyis valamilyen fokú kontrollvesztést tapasztaltál meg benne. /Pl. a főnököd igazságtalanul lehordott valamiért./

Ezen esemény triggerel rajtad/benned valamit, hiedelmeket, hitrendszereket, meggyőződéseket (beliefs, vagyis B). /Pl. velem mindig igazságtalanul bánnak, sosem szeretnek sehol, sosem ismerik el a képességeimet stb./

Mindezek következményeként (consequences, vagyis C) pedig végül kiváltódik az a bizonyos negatív érzelem, szomorúság, düh, csalódottság stb., aminek eredményeképp kiborulsz, és nem tudsz számodra megfelelően reagálni az adott helyzetben.

A rendszer szerint, ha végső soron A okozza C-t (az igazságtalanul lehordás okozza a kiborulást), akkor egyetlen ponton tudsz belenyúlni a képletbe, hogy C ne legyen A okozata: a B-nél, vagyis annál a pontnál, hogy milyen hitrendszereid húzódnak meg az érzéseid mögött. Pl.: Tényleg igaz, hogy veled mindig mindenhol igazságtalanul bánnak, vagy egyszerűen csak nem tudsz megfelelően kommunikálni / kiállni magadért stb.? Tényleg soha sehol nem ismerik el a képességeidet, vagy csak nem mutatod meg félelemből / abból a hitből fakadóan, hogy úgysem vagy képes többre? Vagy az is lehet, hogy "csak" teljesen rossz munkahelyen vagy, és olyat kéne keresned, ami hozzád való - miért nem teszed, mik az okaid/félelmeid/aggodalmaid ezzel kapcsolatban?

Sorolhatnám még a példákat, de a lényeg ugyanaz: ha belenyúlsz a folyamatba a B pontnál, feltárod a negatív érzelmeid mögött húzódó negatív hitrendszereidet, és mersz nélkülük élni, akkor tudsz változtatni a folyamaton és ezáltal a helyzeteden is, hogy olyan irányba mehess, ami tényleg jó neked.

Márpedig ki ne szeretné, hogy igazán jó legyen neki? :)