Gondolkodás-álmodozás-cselekvés

2022.05.03

Az olyan sikerorientációs technikákban, mint pl. a coaching vagy a mentoring gyakran jelenik meg a személyiségjegyek egy, a hagyományos pszichológiai megközelítéstől némileg eltérő definiálása. 

Ez az úgynevezett thinker-dreamer-doer felosztás, amely szemlélettől függően kiegészülhet még akár több egyébbel is, mint pl. planner - tervező, feeler - érzéseire hagyatkozó jegy stb. Mit is takar ez pontosan? A sikerorientációs technikák értelemszerűen arra keresik a választ, hogy milyen alapvető attitűddel "kell" az egyénnek az élethez állnia ahhoz, hogy kiteljesedve, sikeresen élhesse meg azt. Ezek alapján három (illetve alkalmanként kiegészítve néha több) típust különböztet meg:

- Gondolkodó (thinker): általában intellektuálisan képzett, jó problémamegoldó, erős kognitív képességekkel rendelkező személy.

- Álmodozó (dreamer): idealista, erős hittel és gyakran spirituális érdeklődéssel rendelkező, néha túlzott naivitással élő, romantizáló személy.

- Cselekvő (doer): Aki megy, és cselekszik. Lehet, hogy nem tökéletes végeredménnyel, alkalmanként meggondolatlanul, de aktívan alakít, akár beszéd helyett is inkább tevőlegesen vesz részt a dolgok folyásában.

Elég egyértelműnek tűnik, hogy ha túlnyomó többségben egyik vagy másik működik benned, nem leszel túl sikeres a céljaid, vágyaid elérésében, önmagában mindháromnak olyan hiányosságai vannak, amikkel hosszú távon lehetetlenség kiegyensúlyozottan működni. De vajon mi történik akkor, ha legalább kettőt egyensúlyba hozunk? Sajnos az még mindig kevés az eredmény eléréséhez. Gondolj bele:

- Gondolkodó + álmodozó éned kiegyenlítődésével csodálatosan fogsz tudni vágyakozni és tervezgetni, de cselekvő rész nélkül soha semmit nem fogsz ezekből megvalósítani.

- Az álmodozó + cselekvő kombináció már azért eggyel jobb, itt már tudsz kézzelfogható eredményeket elérni, lehet, hogy még talán vágyat is beteljesíteni, de nem biztos, hogy olyan lesz, ami a hétköznapokban is élhető, és hosszú távon működtethető.

- Gondolkodó + cselekvő: ha ezt hozod egyensúlyba, valódi racionalista leszel, és jó eséllyel érsz is el egészen szép sikereket. De hol marad a kreativitás, a szenvedély, az élet sava-borsa, maga a vágy?

Nem könnyű, de igyekezz mindhármat megfelelő mértékben működtetni magadban! Álmodozz, engedd meg a vágyaidnak, hogy felszínre törhessenek (akár használd a még ide sorolható feeler-attitűdöt is, hallgass, figyelj az érzelmeidre)! Majd lépj át a gondolkodó (vagy akár a planner - tervező) attitűdbe, és gondold át, hogyan megvalósítható a vágyad, ami kíváncsiságot és szenvedélyt ébreszt benned! És végül, de egyáltalán nem utolsósorban, aktivizáld magad, légy cselekvő! Indulj, lépj a vágyaid felé, valósítsd meg őket! Nehéznek tűnik, lehet, hogy kivitelezhetetlennek is talán. De ha ilyen módon elemeire bontod, akkor könnyebb lesz, hiszen egyszerre mindig csak egy lépést kell megtenned. 

Szeresd magad annyira, hogy beteljesíted a vágyadat, hiszen nem véletlenül ébredt és él benned!