A meditáció csodája

2022.11.10

Az eszköz, ami bizonyítottan képes megváltoztatni az agyszerkezetedet.

Elég sokkoló állítás, nem igaz? Egy 2010-ben megjelent kutatás szerint napi 30 perc meditáció egy hónap után kimutatható változásokat idézett elő a kutatásban résztvevő alanyok elülső cinguláris kéregnek (ACC) nevezett agyterületén. Az itt található idegrostok sűrűbbé váltak, vagyis az ideghálózat az addig meglévőnek többszörösére növelte magát, és így az egymással való kapcsolódásainak a mennyiségét is. Egy korábbi, 2005-ben publikált kutatás azt is kimutatta, hogy mérhető hatással van az agyalapnál található amigdalára is, mely agyterület az érzelemfeldolgozásban játszik komoly szerepet; ezzel együtt pedig az is bebizonyosodott, hogy a meditációnak kiemelt fontossága van a stressz, a szorongás és a depresszív állapotok kezelésében.

Mire jó még a meditáció (bizonyítottan, kutatások alapján)?

  • csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ezáltal javítja a keringési rendszer állapotát
  • bizonyos esetekben fájdalomcsillapító hatással bír
  • javítja az alvásminőséget
  • erősíti a koncentrációs képességet és a memóriát
  • jótékony hatással van a perceptuális (észlelési) képességekre, vagyis segít jobban és más minőségben figyelni, észrevenni, érzékelni dolgokat
  • magas szintű mentális és lelki jóllétet biztosít

De mi pontosan a meditáció? Talán ezt a legnehezebb meghatározni. Egy olyasfajta módosult tudatállapot, melynek során a külvilág ingereit kizárva befelé irányuló figyelemmel vagyunk képesek létezni. A meditáció típusától függően ez együtt járhat fizikai ellazulással, lelki békével vagy az elme kiürítésével (pl. jelenlét-meditáció vagy légzésmeditáció esetén), de jelenthet nagyon is koncentrált, irányított kognitív tevékenységet is (ha pl. programozó meditációról beszélünk).

A meditációtípusok jelenleg legelfogadottabb csoportosítása Dr. Fred Travis ideggyógyász és kutatóorvos nevéhez fűződik, ő a meditációk közben mért agyhullámok fajtája és sebessége alapján három típust különböztet meg.

  • koncentrációra épülő technikák: olyan egyfókuszú meditációk, melyek erőteljes kognitív tevékenységet igényelnek (ide tartoznak pl. a testközpontú meditációk - légzésre koncentráló vagy fájdalomcsillapításra alkalmazott stb. technikák, de ide sorolandóak a különböző manifesztációs, vagyis programozó gyakorlatok is)
  • mindfulness-típusú meditációk: ide tartozik az összes jelenlétkontrollal dolgozó technika
  • transzcendentális meditációk (szavakkal nehezen körbeírható állapot): azok a technikák sorolandók ide, melyek során a végcél az elme teljes kikapcsolása, vagyis a puszta lét megtapasztalása

A meditatív állapot milyensége tehát mindig az aktuálisan alkalmazott meditációs technikától függ, így egy általánosan leírható állapota nincs. Az viszont biztosan közös mindegyikben, hogy tényleg képesek csodát tenni, a hozzájuk tartozó technikák pedig tanulhatóak, és a hétköznapokban is alkalmazhatóak.

Én magam többféle meditációs technikát működtetek a saját életemben, és alkalmazok/vezetek, illetve tanítok a TE módszeren belül. A minőségi változás elérése az életedben nyilvánvalóan nem kizárólag csak a meditációk függvénye, hiszen a TE módszer ennél jóval komplexebb, de a meditációs technikák megtapasztalása és bizonyos mértékű elsajátítása nagyon is alapvető része a változásaidnak.

Ha még sosem próbáltál meditálni, vagy már ismersz néhány technikát, de a TE-set még nem, várlak szeretettel, keress elérhetőségeim bármelyikén bizalommal!