Az olyan sikerorientációs technikákban, mint pl. a coaching vagy a mentoring gyakran jelenik meg a személyiségjegyek egy, a hagyományos pszichológiai megközelítéstől némileg eltérő definiálása.

Sokan tévesen úgy vélik, a felnőtt léttel együtt jár az örök komolyság, a folyamatos átgondoltság, a nagyfokú racionalizmus, és az az alapján hozott döntések sora. Sokszor már általános iskolától kezdve kinevelődik belőlünk játékos énünk, igazán kreatív gondolkodásunk és a megérzéseink alapján történő döntéseink lehetősége, hiszen kötelező...

Amikor rátekintesz egy eseményre, élethelyzetre, kapcsolódásra, hogy megértsd, nagyon fontos, hogy ne átírd, hanem olvasd azt. Konzultációkon rengetegszer dolgozunk már megtörtént eseményekkel, kapcsolódásokkal, és azok megéléseivel. Ilyenkor egyrészt egyértelműen cél az, hogy feldolgozzuk az ezzel kapcsolatos saját megélést, de épp ugyanolyan...

Abraham Maslow amerikai pszichológus 1940-es években kidolgozott elmélete szerint az emberi szükségleteket hierarchikusan lehet rangsorolni. A röviden csak Maslow piramis néven ismertté vált rendszer szerint a piramis felépítése azt tükrözi, hogy szükségleteink kielégítése hogyan motiválja a cselekedeteinket, valamint arra hívja fel a figyelmet,...

Picit visszatekintettem az elmúlt két évre, hogy miket hozott, milyen lehetőségeket, változásokat, átalakulásokat, és hogy mik maradtak itt közösségi szinten szokásként, szófordulatként, vagy bármi más lenyomatként. És rájöttem, hogy engem még mindig az érintésmentes szó üt szíven leginkább azóta is, épp úgy, mint sok-sok hónappal ezelőtt. Bár...

Egészen biztosan voltál már úgy, hogy valami negatív élmény ért, aminek hatására egyre jobban és jobban belecsúsztál a szomorúságba / csalódottságba / dühbe / bármilyen más negatív érzelembe, és úgy érezted, sehogy sem bírsz kikecmeregni belőle. De mi történik ilyenkor benned, és hogyan lehet vajon kijönni ebből a spirálból?

Mostanában sokatokkal kerül szóba a HÁRÍTÁS témája mind szóban, mind írásban, így gondoltam, a fogalmi dugók elkerülése végett írok egy posztot róla, hogy kicsit jobban átlássátok, mik is ezek az esetek.
Az elhárító mechanizmusok rendszerét nem én alkottam, hanem Freud, úgyhogy kicsit sem újkeletű, viszont a mai napig használatos.

Nincs idő a fájdalomra. - "kedvenc" reklámszlogenjeim egyike volt mindig is. Persze, nyilván értem én a mögöttes üzenetet, hogy azonnal ható fájdalomcsillapító, meg a testi fájdalom kezelése más, mint a léleké, mégis, annyira pontos képet ad a XXI. századról.
Hiszem, hogy ha valami a lelkünkben igazán fáj, annak teret kell engedni. Merni átengedni...

Lehet, hogy ehhez a képhez nem is kell külön magyarázat. :) :) Ha nem is analizálom túl neked most ezt a folyamatot, a fázisait akkor is érdemes megfigyelned magadon.